Aziz Mahmûd Hüdâyî Vakfı bünyesinde faaliyet icra eden merkezimiz, ilahiyat fakültesi öğrencilerine yönelik derslerin ve programlarının takip edildiği özel bir birim olup ilahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri başta olmak üzere İstanbul’da örgün birinci öğretim bölümlerde okuyan öğrencilere Temel İslâmî İlimlere dair ilim tahsil etme ve ana kaynaklarından Arapça metinler okuma imkanı sunmaktadır.
Muhtevası itibariyle sarf, nahiv, fıkıh, tefsir, akâid, usulü fıkıh, usul-ü fetvâ, usul-ü hadis gibi temel İslâmî ilimlere dair dersler yapmaktadır.
2012 yılından bu yana derslere devam eden Suffe Meclisi merkez binası, Üsküdar’da Aziz Mahmut Hüdâyî hazretlerinin yanında inşa edilen Hüdâyî Külliyesinde yer almaktadır.
Suffe Meclisi İslâmî İlimler Merkezinde program ve müfredat üç ana bölümden oluşmakta ve beş senede tamamlanmaktadır. Programın ilk senesi Hazırlık Dönemi, sonraki üç sene İhtisas Dönemi ve son sene Mezuniyet Sürecidir.
Hazırlık Döneminde sarf-nahiv (gramer), Siyer-i Nebî dersi ve Kıraat-Tashîh-i hurûf dersleri ağırlıkta olup bahar döneminden itibaren kısmen fıkıh, tefsir ve hadis derslerine başlanmaktadır.
Akla ve bilgiye yatırım yapılarak ihmal edilen gönül ve beceriye dayalı müfredatları programımız arasına dâhil ederek öğrencilerimizi kendi beceri ve mizaçlarında uygun şekilde sanat ve zanaatla buluşturmaktayız.
Bu bağlamda tüm hazırlık dönemini kapsayacak şekilde «Eğitimde Gönül İşi» başlığı altında öğrencilerimizin kendi meşrep ve mizaçlarına göre tercih ettiği Bilim-Sanat ve Atölye Dersleri yapılmaktadır. Bu dersler naht, astronomi, filografi, yazılım ve kodlama şeklinde öğrencilerimizin talep ve tercihine göre şekillenmektedir.
İhtisas Döneminde nahiv dersi gibi âlet ilimlerinin nin yanında tefsir, hadis, fıkıh, akâid, fıkıh usulü, fetva usulü, hadis usulü, kavâid-i külliye gibi derslerden müteşekkil âlî ilimler okutulmaktadır.
Mezuniyet Safhasının programı ise okul sonrası sınavlara hazırlıkla birlikte Suffe Meclisinden mezuniyete hazırlanma sürecini ifade etmektedir.
Bu süreçte bilimsel etik ve araştırma yöntemlerine dair ders ve seminerler verilmekte; gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Tüm eğitim süreçleri boyunca ilmî, irfânî, kültürel, sosyal ve sportif faaliyetler yapılmakta; doğa kampları ve muhtelif etkinliklerle program zenginleştirilmekte; böylece öğrencilerimizin her açıdan terakkisi hedeflenmektedir.